att inte stödja nya lagförslaget om rökförbud på allmän plats är själviskt

Allmänt, tankar / rökning / Permalink / 0
Det har ju kommit ett nytt lagförslag om rökning på bland annat uteserveringar och perronger. Ni har säkert hört talas som det. Jag har hört så många uttrycka sitt missnöje om det men jag förstår verkligen inte vad de tänker med. Rökning på allmäna platser påverkar inte bara rökarna utan alla andra också.
 
Lekplatserna är ett ställe där de vill att det ska förbjudas. hur kan folk gnälla på det. Alla vet att om du umgås med många när de röker är det egentligen samma sak som att röka själv. Din kropp kan alltså se ut som en rökares utan att du någonsin satt dina läppar mot en cigg. Hur kan man då tycka att det känns okej att röka runt barn. Det finns till och med studier som visar att passiv rökning kan leda till att barnen utvecklar symtom av nikotinberoende. De stackars barnen kan ju andas in lika mycket rök som den som faktiskt nära dem. 
 
Själv har jag vuxit upp med väldigt grov astma. Jag tar mediciner dagligen och har det blir värre bara att vara ute när det är fuktigt eller kvavt. Jag har aldrig rökt och kommer aldrig kunna röka och jag vill inte ens tänka på hur illa det skulle vara om jag gjorde det. Inser rökarna hur mycket det påverkar en person som mig om de röker i min närhet? Jag måste lämna platsen om någon står nära mig. Folk brukar säga att ``aah men man får väl säga till´´ vadå skulle jag då när jag var mindre våga gå fram till en person som röker och be den sluta. Jag vågar nästan inte ens det idag. Om någon sitter och röker på en perrong måste jag gå därifrån för jag kan inte andas. 
 
Jag undrar om rökare verkligen förstår hur det känns att inte kunna andas. De som tycker att detta är en fånig lag borde sätta sig i mina skor och sen vistas bland rök för att se hur jobbigt det är. Dessutom finns det personer med andra sjukdomar som gör det svårt att andas. Fråga en person som har svårt att andas hur det känns när någon röker i deras närhet så kanske ni kan förstå bättre. Det första varje läkare säger till mig när jag träffar dem är ``Du får aldrig börja röka och det är inte bara något jag säger utan jag menar det verkligen´´. Även om jag aldrig rökt så är det oundvikligt att undkomma röken som det ser ut idag. Jag måste stå på perrongen för att kliva på tåget. Jag måste vänta på bussen. Om man nu ska röka så kan man väl göra det på en plats där inte andra måste vistas. Eller varför ens röka där någon vistas alls. Jag är bara så trött på att folk inte tror att rökning på allmän plats är ett problem. Det är ett problem så sluta låtsas som något annat. 
 
 
Till top