Läsa är att resa

Allmänt / Permalink / 0
Man måste uppehålla sin läsning för att fortsätta att vara bra på det. Alltså så kan du inte skippa att läsa på flera år och sen tro att du ska vara lika bra på det. Att läsa är en av de viktigaste byggstenarna i vårt sammhälle idag. Därför tycker jag att det är så tråkigt när folk inte vill läsa. Det är det som är så dåligt med ljudböckerna. Det gör så att folk läser ännu mindre. Jag har själv dyslexi och jag vet att många med det väljer att inte läsa för att de är lättare så. Då gör man det bara värre för sig själv. Man måste kämpa på och kanske till och med läsa mer än andra. Jag har alltid älskat historier och trotts min dyslexi så har jag alltid slukat böcker. När jag var mindre kunde jag låna 5 böcker och läsa ut dem på en vecka. Ett tips för att komma igång mer med läsning är att lyssna och läsa samtidigt. Det är även något som funkar jättebra för många dyslektiker även om det inte fungerar för alla.  Det andra som kan vara bra är att hitta något man tycker är intressant, försök inte läsa de gamla klassiker som de utdaterade gamla gubbarna kallar för ett måste. Läs sånt som faktiskt är kul och som du tycker är intressant. Annars kommer du inte utvecklas alls. Det är det som jag tycker är så extremt dåligt med literatur kanon som till och från diskuteras i debatten. Alltså att skolor skulle ha en lista med böcker som man ska läsa i skolan. Då kommer det att vara de så kallade ``klassikerna´´. De uppmuntrar inte folk till läsning utan dödar folks vilja att fortsätta läsa.
 
 Det finns många lärare idag som tvingar sina elever att läsa klassiker, själv har jag haft ett par sådana lärare. Jag har inte hört en enda elev som har känt att de utvecklas i språk eller läsning av att läsa Hemingway. För det handlar ju inte bara om att läsa. Det handlar också om att utveckla språket. Om vi inte läser bra språk så kommer vi ju inte heller kunna prata det. Sedan kan man ju diskutera vad bra språk är men det jag menar är framför allt hur man ska använda ord och gramatik. Man lär sig ju inte speciellt mycket gramatik i svenska skolan idag (tyvärr), jag som dyslektiker har haft extra svårt på grund av det. Eftersom vi inte lär oss gramatik och det är få som läser så snappar vi upp det vi hör. men om man omger sig med männsikor som inte är 100 på gramatiken så kan det göra så man lär sig fel. Jag har t.ex. trott länge att munter betyder sorgsen/ bitter (typ) medans det egentligen betyder glad och det är pågrund av att jag första gången jag hörde ordet hörde det i ett felaktigt sammanhang. Jag har alltid älskat språk och att skriva och vill bli författare men jag har upplevt att det är så svårt att hitta kunskapen. Ofta när jag frågar människor om grammatiska regler så svarar de att ``jag måste läsa meningen för att se om det är rätt´´. Det hjälper ingen speciellt inte en dyslektiker som har svårt att snappa upp gramatiska regler bara genom att läsa. Det är underbart att människor kan lära sig grammatik genom att läsa och jag vill verkligen att även dyslektiker ska läsa även om det är svårare att lära sig så. Skolan borde uppmuntra till mer läsning och grammatik. 
 Som sagt läsa är en av de viktigaste grejerna du kan göra. Det är en av de viktigaste hjälpmedlena vi har. Många anser att med teknologi så behöver man ju inte det. Det är däremot inte sant. Ja, teknoligin kan ersätta läsning och gör det på många sätt men det betyder inte att läsning inte längre behövs. Det är ju inte som att cykling och simmning inte används längre bara för att det finns bilar och båtar. Jag tänker i veckan publisera ett inlägg om lite boktips, för som ni kanske förstår så har jag läst extremt mycket böcker. I sommar tänkte jag att vi kan ha en liten läs utmaning. Självklart måste ni anpassa målet efter era förutsättningar men jag tänkte satsa på att läsa iallfall 8 riktiga böcker den här sommaren. (det vill säga inga ljudböcker och analoga). Dessutom ville jag skriva en liten reminder till er med dyslexi, precis som ADHD så är det en superkraft!
 
Till top